22 Temmuz 2009 Çarşamba

hasarsızlık raporu

Hani kaskoda vardır ya, araçların hasarsızlık raporu. Hiç kaza yapmamış araçların sahip olduğu ve kaybettiğinizde geri alabilmenizin tek yolunun yeni bir araba almaktan geçtiği o rapor...

Bana kalırsa insanların da bir hasarsızlık raporu var. İçlerinde sakladıkları bir vicdan kağıdı da diyebiliriz. Büyük bir acı, bir kalp kırıklığı, ilk sevgili, ilk öpücük, ilk cinsel deneyim v.s. Bunlar insanın maddi ve manevi hasarsızlığı dendiğinde ilk aklıma gelenler. Bu ve benzeri olaylar başımıza geldiğinde bir şekilde o yönümüzün hasarsızlığını kaybediyor ve bir manada "eski"yoruz. Buna tecrübe edinmek ya da masumiyetini kaybetmek de diyebiliriz.

Araçlar hasarsızlık raporunu kaybettiğinde yeni bir araç alınabiliyor ama bir insan kendi iç dünyasında hasarsızlık raporunu kaybettiğini düşünmeye başladığında ölüp yepisyeni olarak tekrar doğma şansı yok. Yani aslında pişmanlıklar faydasız, yaşadığımız her an tek gidişlik bir biletin parçası.

Eşyalarıma hor davranırım. Benim için hasar görmeleri yada sağlam kalmaları değil, "işe yaramaları" önemli. Kendime de hor davranıyorum galiba. Ne olduğunun farkında olmadığım işlerin içine atılıyorum ama bunları mutlu olmak adına yapıyorum ya, o kadar da pişman olmuyorum.

Hasarsızlık raporum mu? Çoktan yırtıp attım...

H.K.Ş
21.07.09

Bugün önemli bir gün, unutulmamalı...

1 yorum:

  1. eski güzeldir. eski üzerinde mazinin izini taşır. bizim izimizi taşır. mazideki deneyimlerdir bizi biz yapan.

    iyi ya da kötü, deneyimler olmasa herhangi bir insanla aramızda fark kalır mıydı?

    güzel yapraklarıyla ve sivri dikenleriyle ve bitmeyen nazıyla küçük prens için gülü özeldi. özenle suladı onu, güneşin battığı zamanlarda -ki bu sık sık oluyordu- onu güneşin batmadığı yerlere taşıdı. onu dinledi, ona anlattı. gülü için zaman harcadı, emek harcadı. o gül, küçük prensin anılarında silinmeyecek bir yel işgal etti. artık o küçük prens için "eski" bir güldü. mazide o gülün hatırası vardı. o yüzden gülistana düştüğünde yolu yine kendi gülünü özledi. çok uzakta çoktan solmuş olmasına rağmen.

    aynı şey galiba kendimiz için de geçerli. onunla gül arasındaki mazi, bizim kendimizle aramızdaki mazi, farksız. bu mazi ile biz biz oluyoruz. iyi ya da kötü anılar bizi biz yapıyor.

    eski eşyalarımı da bu sebeple severim. eski bir gömleği, eski bir kitabı yenisiyle değişmem.

    deneyim iyi ya da kötü olabilir. kötü deneyim hasara sebep olabilir. ama neyse ki bütün deneyimler kötü değildir. hepsi hasara neden olmaz.

    yaşayacağın tecrübelerin hasarsız kalan yönlerine zeval vermemesi dileğiyle.

    YanıtlaSil