20 Temmuz 2011 Çarşamba

vişneli tart

bu sabah yataktan 160 km hızla duvara toslamış gibi kalktım. uyku düzeni mortingenus. babam annemi ve çocukları sabah 6buçukta götürüp feribota bırakmış sonra bahçeden bi dünya vişne toplayıp gelmiş. hadi kızım kalk bana kahvaltı hazırla demesiyle 11'de uyandım o saatten beri ayaktayım. kahvaltı hazırlanıp toplandıktan sonra babam 2 sepet vişneyi bana gösterip komposto yaparsın dedi. şok oldum tabi. 2 sepet vişneyle orduya yetecek kadar komposto yapılabiliyo çünkü. babam çıkınca böldüm, çekirdek çıkardım, üstüm başım battı, mutfak battı ama reçeli ve kompostoyu ateşe koydum. az bişeyde vişneli tart deneyi için ayırdım. çok da iyi oldu çok da güzel oldu :)



bu tart olayı neyli yaparsan yap 3 bölümden oluşuyo. tarta adını veren meyve kısmı, dolgu kreması ve taban hamuru. ayrıca dikkat dikkat bu tarif had safhada tereyağı içerir!

* vişneleri karamelize etmek

-1/2 kg çekirdeği çıkarılmış vişne
-2 yemek kaşığı toz şeker

1/2 kg çekirdeği çıkarılmış vişneyi sularını sıkıp vok tavaya alır, 2 yemek kaşığı şekerle hızlı ateşte karıştırarak karamelize ederiz. dikkat! suyunu salar gibi olduğunda altını kapatıyoruz sulu bir karışım istemiyore.

* dolgu kreması

-2 su bardağı süt
-6 yumurta sarısı
-1/2 su bardağı toz şeker
-1/3 su bardağı mısır nişastası (elenmiş)
-1 paket vanilin
-2 yemek kaşığı tereyağ

bu tarifi cafefernandodaki bir tart tarifinden çıkarttım biraz da değiştirdim. cenk bey'in verdiği tarifler tam uyulduğunda cidden güzel oluyo ama kullandığı bazı malzemeler çok ekstrem. yani şu tarifte vanilya özütü var mesela. kaç kişi bulabilir vanilya özütünü. hadi buldu diyelim kaç kişi kullanabilir. ben kullanamam mesela. içinde alkol var. neyse böyle de enfes oldu çok da güzel oldu.

küçük bir tencerede sütü kaynama derecesine kadar ısıtın ama kaymak tutturmayın. bir başka küçük tencerede yumurta sarılarını, toz şekeri ve nişastayı çırpın. sonra sütü çok azar azar bir yandan karışımı çırpmaya devam ederek ekleyin. hepsi eklendikten sonra tencereyi ateşe alıp orta ateşte fokurdayana kadar çırpmaya devam edin. fokurdadıktan sonra birden katılaşıp form değiştirecek tırsmayın normaldir. çırpmaya devam edin. ateşi biraz kısıp 2 dk daha çırpın sonra ocaktan alıp içine vanilini ekleyin çırpmaya devam edin. 5 dk sonra tereyağını ekleyin ve çırpmaya devam edin. tereyağı eridikten sonra yorulan kollarınıza biraz sevgi gösterebilirsiniz ama ara sıra çırpmak gerek yoksa kabuk tutuyor meret.

* taban hamuru

normalde tart hamuru çok zor bişey. bi dünya püf noktası var. çok hızlı yapmak gerekiyo fln. kasış bişey yani. bide benim anamın tarifi olan elmalı turtanın hamuru var. çok rahat bi tarif. denemek bedava dedim ve denedm güzel oldu. hiç uğraşmaya fln gerek yokmuş tart hamuru için.

-1 yumurta
-1/2 su bardağı pudra şekeri
-200 gr tereyağı
-4 yemek kaşığı süt
-1 paket kabartma tozu
-aldığı kadar un

yumurta, pudra şekeri, tereyağı ve sütü bir karıştırma kabına alıp mıncıklayın. malzemeler birbirine karışır gibi olsun yeter. yağın illaki ufalanması fln gerekmiyo. biraz mıncıklayın sadece. sonra un ve kabartma tozunu tabiki eleyerek ekleyin. yoğurun ve kullanın. bitti. bu kadar basit. aldığı kadar un noktasında da şunu söyleyebilirim. bu kadar çok yağ içeren bir hamur ne kadar un koysanız alır. onun ölçüsü elinizdeki ve kabın dibindeki hamurları tamamen toplayıp elinize ve kaba yapışmayan bir hamur haline geldiğinde un eklemeyi kesmektir. unu fazla kaçarsa daşş gibi sert bir hamurunuz olur. merdaneyle açamazsınız, yırtılır.

bütün malzemeleri hazırladığımıza göre sıra birleştirmeye geldi efemm. hamuru merdaneyle açıp tart kalıbının içine seriyoruz kenarlarını kalıbın kenarına yapıştırıyoruz. sonra önceden ısıtılmış fırına verip 180 derecede 15-20 dk pişiriyoruz. azcık kızarması yeterli. fırından çıkarılıp soğuyan tart hamurlarının içine kremayı doldurup üstüne karamelize vişnelerimizi yerleştiriyoruz ve tataaaaa tartımız hazır. servis ederken üstüne pudra şekeri serpebilirsiniz. güzel olar :)

10 yorum:

  1. Okuması ne zevkliydi. Yemesi kim bilir nasıldır?:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. bende yemedim valla yasin bilmiyorum. teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. yahu sinuhe, sen ne kadar yeteneklisin öylee?

    bayıldım valla!!

    çok güzel görünüyor ama ben tarif kısmını okumamadım yapamam kesin ondan :)

    YanıtlaSil
  4. eheh teveccühünüz efenim :) yaparsın bence yaa:) sen ki bi kısır yapıyosun insanlar parmaklarını yiyo, ben yemedim ama okudum öyleymiş :)

    YanıtlaSil
  5. şu an şoktayım!

    nasıl hatırlıyorsuun :)

    kısır konusunda mütevazi olamicam ama öylee ehe :)

    YanıtlaSil
  6. farkında değilsin sanırım ama küçük çaplı bir celebrity olarak sadık bir hayran kitlesine sahipsin :)

    YanıtlaSil
  7. utanıyorumm..

    çok mutlu oldum kısırı hatırlamana :)

    bundan sonra ben de sadık bir okurun olucam ona göre:)

    geç farkettim :(

    YanıtlaSil
  8. yani blogunu geç farkettim ama artık hep burdayım :)

    YanıtlaSil
  9. heyoo :) yeni yazı yazasım geldi uzun zamandır ilk defa :))

    YanıtlaSil
  10. eee bekliyoruuzz hani yeni yazı? :)

    YanıtlaSil