21 Aralık 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Pırasa

Yurttan çıkıp tekrar aile ocağına döndüğümden beri mutfakta şark görevi gibi birşey yapıyorum. Annemle aramızda sözsüz bir anlaşma var. Ben yemekleri yapıyorum o da bana karışmıyor pek. :)

Gelelim günün yemeğine...
Zeytinyağlı pırasa bizim evde çok sevilen ve kışın haftada 1-2 defa pişirilen bir yemek olup yapılması da gayet kolaydır. Hoş bütün zeytinyağlılar öyle. Doğra, tencereye doldur, kısık ateşte pişir.

Malzemelerimiz:
* 1 kg. pırasa
* 1 kuru soğan
* 2 havuç
* 1 tatlı kaşığı salça
* 1/2 çay bardağı pirinç
* 3/2 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Göz kararı zeytinyağı

Malzemeler doğranır. Soğanlar ince kıyım, havuçlar halka, pırasalar kafanıza nasıl eserse.
Tencerenin altına soğan ve havuç üstüne pırasa yerleştirilir. Salça biraz sıcak suyla açılarak üstüne dökülür. Pirinç, tuz, şeker ve yağ eklenir. Bu işlemlerden sonra yemeğinizin görüntüsü aşağıdaki gibi olur.



Pırasa yemeği ilk etapta harlı ateş, buhar çıkardıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Suyunun bitmesi olasılığına karşın çaydanlıkta sıcak suyunuz kısık ateşte beklesin. Soğuk su katarsanız lezzeti kaçar. :) (Bu laf anneme ait :))
Pişmesi yaklaşık 1 saat kadar sürüyor. Mutfağınızın soğan kokmasını istemiyorsanız gürültüye katlanın ve aspiratörü açık bırakın. Çünkü pırasa da soğangillerden olduğu için harika bir kokusu olmuyor pişerken. Ayrıca çok karıştırırsanız pirinçler kırılır, pırasalar da ezilir.


Piştikten sonra bir cam borcama alabilirsiniz. Ne de olsa zeytinyağlı. Isıtmanız gerekmeyecek. :))
Kolay gelsin ve afiyet olsun şimdiden. :)

2 yorum: